Teendők nőknek

10 bevált tanács nőknek a felkészüléshez

Mozogj!

Pattanj kerékpárra, sétálj nagyokat vagy ússz rendszeresen. Minden mozgás hozzásegít, hogy könnyebben viseld a terhességet és a szülés élményét.  Karban tartja a szívet és az érrendszert közelebb hozva a megtermékenyülés esélyét. Csak 30 perc naponta. 

Egyél egészségesen!

Vedd rá partneredet is, hogy csatlakozzon hozzád. Szükséged lesz sok fehérjére, vasra, kalciumra és a folsavra.  A gyümölcsök, olajos magvak, mint a dió, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabona, az alacsony zsírtartalmú ételek biztosítják számodra a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat.  

Pótold a folsavat!

A megfelelő folsav bevitel segít megelőzni a súlyos születési rendellenességeket, még mielőtt tudnád, hogy megfogantál. A máj, gyümölcsök, zöldségek, mint a spenót a legjobb folsavforrások.

Figyelj a súlyodra!

Ha túl vékony vagy nehezebben eshetsz teherbe. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha túlsúllyal küzdesz. A túlsúly növeli cukorbetegség és a magas vérnyomás előfordulásának kockázatát.  Mindenképpen konzultálj az orvosoddal erről.  

Ellenőriztesd az egészségedet!

A babavállalásra előtt érdemes szűrővizsgálatokat végeztetni, az esetleg fennálló egészségügyi problémákat kezelni.  Az orvos tanácsokkal fog ellátni, hogy kell-e, ha igen, akkor milyen vitaminokkal érdemes felkészíteni a szervezetedet a fogantatásra.  

Ha volt már a családban születési rendellenesség érdemes egy genetikai vizsgálatot végezni.

Egyszerű nyál- vagy vérteszt kimutatja a lehetőséges kockázatokat. 

Kezeltesd a fogaidat!

A kezeletlen rossz fogak számos betegség melegágyai.  

Csökkentsd a koffein bevitelt!

Egyes szakértők maximum 200 ml kávét szabad fogyasztani a terhességre készülve és a terhesség alatt is.  

Hagyd abba a dohányzást!

A dohányzás nehezebbé teszi a teherbeesést. A terhesség alatt növeli a koraszülés, az alacsony születési súly és a vetélés kockázatát. Vedd rá partneredet is, hogy hagyjon fel rossz szokásával.  A passzív dohányzás ugyanolyan veszélyes, csökkenti a férfiak nemzőképességét.  

Ne fogyassz alkoholtartalmú italokat.

Mivel még nem tudod pontosan, hogy mikor termékenyül meg a petesejt, már most hagyd abba az alkohol fogyasztását. Az alkoholfogyasztás csökkenti a megtermékenyülés esélyét, a terhesség alatt növeli a születési rendellenességek és tanulási problémák kockázatát.  

Női termékenység támogatására az egészséges peteéréshez, sikeres megtermékenyüléshez és beágyazódáshoz nagyon fontos elegendő vitamint (főleg folsavat 800 mikrogram) és nyomelemet juttatni a női szervezetbe. Tudományos kutatások által sok hasonló készítmény került már forgalomba. Ezek közül említjük a következőket:

ProCreation nőknek 60 db kapszula 9,985Ft

Elevit® Complex-1  30 db tabletta 5799 Ft

Novafam FERTILE méhpempő kapszula  60 db kapszula  16,300Ft

Inofolic® PREMIUM 60db  13 970 Ft