Babacsalogató műsor a FixTV-n

2016. februárjában indítottuk útjára  Babacsalogató műsorunkat családtervezés előtt álló pároknak. A babavárás, a fogamzás, a meddőség és a várandósság örömeiről, a felmerülő  problémákról beszélgetünk egészségügyi szakemberekkel. Vendégeink orvosok, védőnők, pszichológusok, dietetikusok.

Babacsalogato

 

Divatdiéták és babavárás

Vendég: Abonyi Orsolya2017-5-19Számos tévhit él azzal kapcsolatban,hogy mi az ideális testsúly a terhesség előtt. Szabad-e bedőlni a divatdiétáknak. Vendégünk Abonyi Orsolya dietetikus. 

Még egyszer a férfimeddőségről

Vendég: Dr.Ősapay György2017-5-5
A világon minden hetedik pár küzd a sikertelen fogamzással. Van-e lehetőség a megtermékenyítőképesség javítására?

Családtervezés előtt

Vendég: Ács Rozália2017-4-21
Érdemes-e családtervezés előtt ellátogatni az orvoshoz? Mit jelent a tudatos készülés a gyermekvállalásra? Ilyen és hasonló érdekes kérdésekre válaszol Ács Rozália védőnő

Életmódtanácsok babatervezéshez

Vendég: Abonyi Orsolya2017-4-7
Hogyan kezelhetjük a terhességet kísérő émelygést vagy a túlzott kívánósságot? Apró trükkök Abonyi Orsolya dietetikus ajánlásával.

A táplálkozás szerepe gyermekvállalásra készülve

Vendég: Abonyi Orsolya2017-3-24
Mennyire fontos a tudatos táplálkozás már a terhességre készülve. Befolyásolja-e a táplálkozás a születendő gyermek egészségét. A kérdések Abonyi Orsolya dietetikus válaszol.

Amit az ösztrogénről tudni kell

Vendég: Dr.Ősapay György2017-3-10
Milyen szerepet játszanak a fogamzásban, majd a terhesség alatt a nemi hormonok? A téma szakértője Dr.Ősapay György.

Házasság és család

Vendég: Dr. Szöőr Anna2017-2-24
Mi lehet a stabil házasságok titka? A témát Dr. Szöőr Anna pszichológus boncolgatja.

Terhes vagyok?

Vendég: Ács Rozália2017-2-10
Az életmódunk az utód egészségét 30%-ban befolyásolja, táplálkozásunk 25%-ban. Ezért fontos felelősen készülni a gyermekvállalása. Vendégünk Ács Rozália vezető védőnő.

Meddőség vagy késlekedő fogamzás?

Vendég: Ács Rozália2017-1-27
Beszélhetünk-e meddőségről? A meddőség valójában egy állapot, amin az esetek többségében lehet segíteni – állítja Ács Rozális vezető védőnő.

A D-vitamin-hiány okozta szülészeti problémák

Vendég: Dr.Ősapay György2017-1-1
Tudtad, hogy a gyermekek 70%-a d-vitamin-hiányos születik a világra? Mi az oka, hogyan tudunk ezen változtatni? A műsor vendége Prof. Dr. Ősapay György gyógyszerkutató.

Folátok szerepe a kismamavitaminokban

Vendég: Dr.Ősapay György2016-12-30
Szedjünk vagy ne szedjünk kismamavitamint? Milyen vitaminokra, ásványi anyagokra van szüksége a kismamának? Prof.Dr. Ősapay György gyógyszerkutató a vendégünk.

A meddőség pszichológiája

Vendég: Dr. Szöőr Anna2016-12-16
Miért nem helyes a meddőség szó? Miért érdemes pszichológushoz fordulni, ha várat magára a gyermekáldás? A válaszokat Dr. Szöőr Anna pszichológustól kapjuk meg.

Felkészülés a babavárásra

Vendég: Ács Rozália2016-12-2
Miért fontos a tudatos készülés a gyermekvállalásra? Mi a férfiak és nők szerepe ebben?

Nők a nőkért a babavállalásban

Vendég: Ács Rozália2016-11-18
Melyik a legjobb időpont a gyermekvállalásra? Miért érzik úgy a nők, hogy kifutnak az időből?

Mitől lesz egészségesebb a jövő generációja

Vendég: Ács Rozália2016-11-4
Mit tehet a babavállalásra készülő pár, hogy minél egészségesebb gyermeke szülessen? Hallgasson a régi módszerekre, válasszon az új irányzatok közül? Ács Rozália vezető védőnő javaslatai.

A védőnő a születéstől kezdve támogat

VendégÁcs Rozália2016-10-21
Főleg az első gyermekre várva merül fel bennünk számos kérdés, hiszen egy új helyzet, új feladatok előtt állunk. Miben tud segíteni a védőnő, miért nagyszerű, hogy már az első pillanattól segítő keze támogat bennünket. A műsor vendég Ács Rozália vezető védőnő.

Saját babára várva

VendégSzeghy Krisztina2016-10-7
Az elfojtott félelmek, emlékek tartós stresszt váltanak ki a szervezetben, amely a női nemi hormonok működését is befolyásolják. Ezek feldolgozásával a meddő

Ha lelki okok miatt késik a baba

Vendég: Szeghy Krisztina2016-9-9
A baba a nő lelkében fogan – állítja Szeghy Krisztina pszichológiai mentor a műsor vendége. Időutazást tehetünk a női szerepek változásáról, megtudhatjuk hogy miért akadályozhatja a fogamzást az évforduló szindróma.

A sport hatása testi-lelki fejlődésre

Vendég: Dr. Szöőr Anna2016-8-26

A gyermekvállalás, a szülés növeli-e a sportolói teljesítményt? Milyen hatással van az élsport az egészséges énkép fejlődésére. Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus a műsor vendége.

Az élsport hatása váradósságra és a szülésre

Vendég: Dr. Szöőr Anna2016-8-12

A rendszeres testmozgás növeli a fogamzóképességet, de mi a helyzet az élsportolókkal?

Lelki segítségnyújtás terhesség idején

Vendég: Dr. Majláth Mónika2016-7-29

Mennyire fontos a test és lélek egyensúlya, hogy a gyermekvállalás elé gördülő akadályokat könnyebben vegyük. Beszélgetés Dr. Majláth Mónika onko-és gyermekpszichiáterrel.

Igazi unikum a magyar védőnői szolgálat

Vendég: Csordás Ágnes2016-7-15
Jókezekben a gyerekek a fogantatástól az iskolás évek végéig. A magyar védőnői rendszere egyedülálló a világon. Csordás Ágnes a Magyar Védőnők Egyesületének elnökével beszélget Dr. Szöőr Ádám riporter.

Meddőség, párkapcsolat, gyerek-szülő kapcsolat

Vendég: Prekup Mária2016-7-1
Túlzott féltés avagy a korábban meddőségi problémával küzdő szülők milyen hatással lehetnek a “lombikbébik” személyiségfejlődésére. Prekup Mária gyógypedagógus-pszichológus fejti ki tapasztalatait.

Fogamzás létrejöttének sikere meddő pároknál

Vendég: Dr. Ősapay György2016-6-17
Az interjúban megszólal Dr. Ősapay György professzor és Dr. Vajda György szülész-nőgyógyász, akik fontosnak tartják a meddőség komplex kezelését. Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint a két pár története.

Szenvedélybetegségek és a meddőség

Vendég:Dr. Ősapay György2016-6-3Csökkenő spermiumszám, gyakoribb meddőség. Milyen hatással van az alkohol, a drog a spermiumok egészségére. Mikor beszélünk magzati alkoholszindrómáról? A válaszokat Dr. Ősapay Györgytől, a téma szakértőjétől tudjuk meg.

Házasságkötés és gyermekvállalás Magyarországon

Vendég: Makay Zsuzsanna2016-5-20Ma Magyarországon a gyermekek fele házasságon kívül születik, de tartós kapcsolatban. Makay Zsuzsannától a KSH Népességtudományi Kutatóintézet tudományos titkárától megtudhatjuk, milyen hatással vannak a népességszám alakulására a párkapcsolati problémák, a vásások gyakorisága.

Népességfogyás Magyarországon és a világban

Vendég: Makay Zsuzsanna2016-5-6Valóban fogy a népesség? Milyen szerepe lehet és van a családpolitikának a népességfogyás megállításában? Vendégünk Makay Zsuzsannak tudományos főtitkár KSH

Meddőség okai összeférhetetlenség esetén

Vendég: Dr. Ősapay György2016-4-22

Mi a különbség a funkcionális és nem funkcionális meddőség között. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre nem funkcionális meddőség kezelésére. A válaszokat Dr. Ősapay György kutatótól kapjuk meg.

Nemzetfogyás Skandináviai tapasztalatok

Vendég: Móra Tamás2016-4-8

Kitekintő! Míg Európa legtöbb országában csökken a népesség, a skandináv államokban fordítva van. Miért marad otthon a gyermekkel egy skandináv férfi? A jelenség hátteréről kérdezzük Móra Tamást.

A meddőség lelki okai

Vendég: Dr. Szöőr Anna2016-3-25

Ma a meddő párok 60 %-nál a férfi esetében található a fogamzást gátló tényező. Mennyire nehéz ezt elfogadni és hogyan lehet a feszültséget oldani a cél érdekében. Dr. Szöőr Anna pszichológus fejti ki gondolatait.

Krízisben a népszaporulat

Vendég: Dr. Ősapay György

2016-3-11

Valóban meg kell kongatni a vészharangot? A gazdasági, társadalmi és pszichológiai környezet hatása a gyermekvállalásai készségre, képességre. Dr. Ősapay György kutató a vendégünk.

A Babacsalogató műsor a FixTV-n kéthetente péntek este 8:30-kor jelentkezik, betelefonálási lehetőség minden hónap utolsó adásában. Szívesen látjuk nézőink érdeklődését telefonon, illetve email-ben is.
Babacsalogató