Pattanj kerékpárra, sétálj nagyokat vagy ússz rendszeresen. Minden mozgás hozzásegít, hogy könnyebben viseld a terhességet és a szülés élményét. Karban tartja a szívet és az érrendszert közelebb hozva a megtermékenyülés esélyét.
Csak 30 perc naponta.

Egyél egészségesen!
Vedd rá partneredet is, hogy csatlakozzon hozzád. Szükséged lesz sok fehérjére, vasra, kalciumra és a folsavra. A gyümölcsök, olajos magvak, mint a dió, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabona, az alacsony zsírtartalmú ételek biztosítják számodra a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat.

Pótold a folsavat!
A megfelelő folsav bevitel segít megelőzni a súlyos születési rendellenességeket, még mielőtt tudnád, hogy megfogantál. A máj, gyümölcsök, zöldségek, mint a spenót a legjobb folsavforrások.

Figyelj a súlyodra!
Ha túl vékony vagy nehezebben eshetsz teherbe. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha túlsúllyal küzdesz. A túlsúly növeli cukorbetegség és a magas vérnyomás előfordulásának kockázatát. Mindenképpen konzultálj az orvosoddal erről.

Ellenőriztesd az egészségedet!
A babavállalásra előtt érdemes szűrővizsgálatokat végeztetni, az esetleg fennálló egészségügyi problémákat kezelni. Az orvos tanácsokkal fog ellátni, hogy kell-e, ha igen, akkor milyen vitaminokkal érdemes felkészíteni a szervezetedet a fogantatásra.

Ha volt már a családban születési rendellenesség érdemes egy genetikai vizsgálatot végezni.
Egyszerű nyál- vagy vérteszt kimutatja a lehetőséges kockázatokat.

Kezeltesd a fogaidat!
A kezeletlen rossz fogak számos betegség melegágyai.

Csökkentsd a koffein bevitelt!
Egyes szakértők maximum 200 ml kávét szabad fogyasztani a terhességre készülve és a terhesség alatt is.

Hagyd abba a dohányzást!
A dohányzás nehezebbé teszi a teherbeesést. A terhesség alatt növeli a koraszülés, az alacsony születési súly és a vetélés kockázatát. Vedd rá partneredet is, hogy hagyjon fel rossz szokásával. A passzív dohányzás ugyanolyan veszélyes, csökkenti a férfiak nemzőképességét.

Ne fogyassz alkoholtartalmú italokat.
Mivel még nem tudod pontosan, hogy mikor termékenyül meg a petesejt, már most hagyd abba az alkohol fogyasztását. Az alkoholfogyasztás csökkenti a megtermékenyülés esélyét, a terhesség alatt növeli a születési rendellenességek és tanulási problémák kockázatát.

Babacsalogató