Két vagy három stresszes élmény elég, hogy a spermiumszám csökkenjen. Az alacsony spermiumszám, a hibás alakú spermiumok a férfi meddőség fő okai közé tartoznak. A Kaliforniai Egyetem kutatásába 193, 38 és 49 év közötti férfit vontak be. A teszt során kérdőívet töltettek ki velük, amely az életük különböző területén tapasztalt stressz mértékét értékelte, majd ezt követően spermamintát vettek, amelyeket mozgékonyságok és alakjuk alapján osztályoztak.

A munkahely vagy a munkanélküliség van rosszabb hatással a spermiumok minőségére?
A kutatás megállapította, hogy két vagy három stresszes élmény elég ahhoz, hogy a spermiumszám csökkenjen, mozgékonyságuk romoljon. A munkahelyi stressz nem befolyásolta közvetlenül a spermiumok minőségét, viszont csökkentette a spermiumok tesztoszteron szintjét, ami hatással van a nemzőszervek egészségére. További érdekesség, hogy a munkanélküliek spermaminősége rosszabb volt a foglalkoztatottakénál.

Milyen folyamatokat indít a stressz a férfi szervezetben?
Bár a kutatók nem tudják pontosan megmondani, miért van ilyen hatással a stressz a spermiumokra, a következő elméletek születtek:
– A stressz képes aktiválni a glükokortikoidokat (szteroid hormonok), amelyek befolyásolják az anyagcserét (szénhidrát, zsírok és fehérjék), csökkentik a tesztoszteron szintet és az ondótermelődést.
– oxidatív stresszt válthat ki, amely összefüggésbe hozható a spermiumok minőségével és termékenyítőképességével.

 

 

Babacsalogató