Teendők férfiaknak

Babacsalogató egészséges spermiumok, növekvő megtermékenyítő képesség.

A babavállalásra készülő párok általában a leendő kismama egészségére koncentrálnak, pedig van néhány szokás, amin a férfiaknak is érdemes változtatni, ha fel akarnak készülni a megtermékenyítésre.
Néhány tipp, amely jóformában tart, hogy a legjobb mezőnyből kerüljön ki a győztes.

Figyelj a súlyodra!

A túl alacsony vagy a túl nagy testsúly nem csak a spermiumok egészségére van rossz hatással, de csökkenti a szexuális vágyat és a teljesítményt is. A kiegyensúlyozott táplálkozás javítja a megtermékenyítő képességet. Egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, fehérjét!

A folsav számodra is fontos!

Ismert tény, hogy a magzat fejlődése szempontjából fontos a folsav bevitel, de tudtad, hogy azon férfiak esetében, akik kevés folát tartalmú ételt fogyasztanak, alacsony szervezetükben a folsav szintje, nagyobb számban találtak kromoszóma rendellenességet a spermiumokban? ( Kaliforniai Egyetem kutatása, Berkeley).
Ha a petesejtet kóros kromoszómájú spermium termékenyít meg vetéléshez, születési rendellenességekhez vezethet. A kromoszóma rendellenességek több, mint fele okoz vetélést az első trimeszterben. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal folsavat kell szedned, de jó, ha odafigyelsz az étkezésedre és magas folát tartalmú ételeket is fogyasztasz, mint a babok, zöld levelű zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, citrusfélék és a folátban gazdag gabonák. Mindezek hozzásegítenek, hogy elérd az ajánlott napi 400 mg folsav bevitelt.

Hagyd abba a dohányzást!

Ha neked fontos a minőség és mozgékony spermiumokat szeretnél, már most tedd le a cigarettát. A dohányzás csökkenti a sperma mennyiségét és spermiumok mozgását. A legjobb, ha a tervezett fogamzás előtt három hónappal már nem gyújtasz rá. Körülbelül ennyi ideig tart, míg minden spermium kicserélődik és új, egészséges csapattal indulhat a megtermékenyítés. Ugyanez vonatkozik a marihuánára és más tiltott szerekre is, a spermiumok károsodását okozhatják.

A sör és társai

Nem kell teljesen lemondanod az alkohol fogyasztásáról, de ha apa szeretnél lenni, kevesebbet kell fogyasztanod. Az alkohol csökkenti a spermatermelődést és növeli a kóros spermiumok számát. Egy-egy pohár naponta még rendben van, s az ágyban sem okoz felsülést.

Kérj időpontot az orvostól!

Egy alapos szűrővizsgálat, állapotfelmérés áttekintést ad az egészségi állapotodról, az esetleges kockázatokról. Az orvos tanácsokkal fog ellátni annak érdekében, hogy egészséges gyermek születhessen.

Szentelj egy kis figyelmet a munkahelyi környezetedre!

Bizonyos anyagok, mint a növényvédő szerek, műtrágyák, ólom, nikkel, higany, króm, etilén-glikol, éterek, petrolkémiai anyagok, benzol származékok és a sugárzás csökkentheti a sperma minőségét, mennyiségét és esetleg meddőséget vagy vetélést okozhat.

Jól jöhet a vitamin- és ásványianyag-pótlás!

Számos tanulmány szerint az alacsony spermiumszám gyakran párosul cink-hiánnyal, de ugyanilyen fontos a szelén, a B-vitaminok és az E-vitamin is. Szerencsére ma már léteznek a férfi szervezetet felkészítő komplex készítmények , amelyek jótékonyan hatnak a sperma mennyiségére és a spermiumok mozgására, ezáltal növelik a megtermékenyítő képességet.

Tartsd hűvösen a heréket!

A meleg pezsgőfürdők, szaunák, hosszú ideig tartó zuhany (több mint 30 perc), melegítőpárna, elektromos takaró és a szoros ruházatot, mind a herék túlmelegedéséhez vezethetnek, ami csökkenti a spermiumok mennyiségét.
A kerékpározást is mellőznöd kell egy kis időre
Kerékpározás növeli a herék sérülésének lehetőségét és növeli a hőmérsékletüket, ami szintén rossz irányba befolyásolja a spermiumszámot.

Ne feledkezz el a romantikáról!

Engedd el magad, élvezzétek az együttlétet, mint korábban. Sikeresebb a megtermékenyülés, ha hagytok időt a romantikára, ha törekedtek a stresszmentes együttlétre. Az élet változik (jó értelemben), miután megérkezik a baba, de már sohasem lesz olyan, mint most. Élvezzétek ki a pillanatot.

A férfiak megtermékenyítő képességét számos étrend-kiegészítő fokozhatja

Ezek az étrend-kiegészítők a spermiumok számának növelésével, biológiai aktivitásának, mozgékonyságának fokozásával segítik, gyorsítják a megtermékenyülést.

Az egészséges spermiumszám (>20 millió/sperma mL) és spermiumaktivitás (mozgás intezitása és iránya) érdekében szükséges több létfontosságú vitamin (B6, B12, C, E, folsav), nyomelem (cink, szelén) bevitele attól a pillanattól, amikor a pár elhatározza, hogy babát szeretne. Fontos elegendő L-karnitin, valamint több antioxidáns bevitele is. Számos olyan készítmény is van forgalomban, amely sokkal többféle vitamint, nyomelemet tartalmaz, ezek az élet általános igényéhez igazodnak, nem a megtermékenyítéshez szükségesek. Egyes gyógynövények ugyancsak kedvezőek a férfiak egészségére, hormonális rendszerük támogatására.

A spermium-javító készítmények szedési időtartama 74 nap, mivel ennyi idő alatt fejlődnek ki az új spermiumok, A megtermékenyítésre alkalmas spermiumok száma a kritikus 74 nap után lesz lényegesen magasabb. A korábban képződött spermiumok még jelentős töredezettségűek (DNS-töredezettség) lehetnek, minőségükben gyengébbek.

A spermiumok DNS fragmentációja korrigálható

A spermiumok DNS-e, örökítő anyaga könnyen oxidálódhat, töredezhet oxidatív behatásokra. Szervezetünkben az oxidációs folyamatok száma magas, amely károkat okozhatnak a spermiumokban. Az ilyen sérült vagy töredezett DNS-t tartalmazó spermium gyakorlatilag nem képes megtermékenyíteni a petesejtet. Ha in vitro fertilizációs eljárással mégis megtermékenyül a petesejt, az embrió ugyan fejlődésnek indul, de megállhat a fejlődésben, nem osztódik tovább és a korai vetélés kockázata is jelentősen megnő. Amennyiben sikerül is a magzatot kihordani, a felnövekvő gyermeknél a hibás örökítő anyag (DNS) veleszületett szervi hibákat, szervi betegségeket eredményezhet.

A DNS fragmentációs index (DFI) értéke nem lehet 30%-nál magasabb, sőt inkább csak 25%, tehát az ép spermiumok aránya minimum 70% kell legyen. A laboratóriumi vizsgálatok esetenként 30-50%-os, esetleg még magasabb töredezettséget mutatnak, ilyenkor fogamzás alig fordulhat elő, ha mégis, gyakori a vetélés, illetve a baba komoly szervi betegségekkel születik.

Számos spermiumszámnövelő készítmény van forgalomban Magyarországon, ezek az elmúlt 10 év termékei itthon és külföldön. 14 terméket 2019-2023 között regisztráltak étrend-kiegészítőként, ezek jelentős részben hasonló összetételőek, de klinikai vizsgálatot nem végeztek velük. Ezzel szemben fontos termék a ProFertil, a Fer14 és a Ferulant, mivel ezeken klinikai vizsgálatok mutattak eredményeket.

A legelső meddőséget segítő készítmény, a Ferulant 2007-ben került forgalomba Magyarországon. Míg a többi termék étrend-kiegészítő, ez gyógyszernek nem minősülő gyógyógyhatású készítményként lett bejegyezve, OGYI szám:1018/2007. A Ferulantot az amerikai Fertility Blend for Men készítmény (US10092615B2) Magyarországnak kapott engedélyével került forgalomba. A termék klinikai vizsgálatát Amerikában a Stanford University School of Medicine kutatói írták le, a spermiumszám 72 százalékkal emelkedett, a mozgékonyságuk pedig 31 százalékkal nőtt. A vizsgálatokban egyedül ennél a terméknél placébó kontrollált (hatástalan viszonyító termék) összehasonlító eljárást alkalmaztak. További klinikai vizsgálatok szerint A FERULANT szignifikánsan csökkenti a spermiumok DNS-einek töredezettségét (DFI), akár 30% felettit is, ezáltal segíti a fogamzás létrejöttét, az asszisztált reprodukció lehetőségét, a terhesség zavartalan lefolyását és az utód egészségét.

Hazai klinikai vizsgálatot dr Czeizel Endre végzett 2012-ben 74 meddő férfin. általános javulást talált, 16 esetben a javulás több, mint 30%-os volt (Orvosi Hetilap – 2012).

ProFertil 180 db kapszula 79,790 Ft / 3 hónap

FER14 EXTRA® 30 db tabletta 14.700 Ft / 1 hónap

Ferulant 60 kapszula 9590Ft. 4 doboz 38,360 Ft / 3 hónap

Babacsalogató