Mennyit és mit egyek?
5 dolog, ami nem maradhat ki az étkezésedből, ha a terhességre készülsz.Sokszor bár tisztában vagyunk, hogyan is kellene változtatni az étkezési szokásainkon, mégis nagyon nehezen szánjuk rá magunkat. Első lépésként próbáld meg kiiktatni az egészségtelen ételeket és helyettük több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani.


Folsav
Ha már eltervezted, hogy gyermeket szeretnél az elkövetkező évben, akkor meg kell győződnöd arról, hogy az étkezésed tartalmaz-e megfelelő mennyiségű folsavat. A terhesség előtt 400-600 mg, a terhesség alatt pedig 800 mg folsav javasolt naponta. A folsav segíthet megelőzni az velőcső záródási rendellenességeket. Egy Hollandiában készült tanulmány – 2000-ben publikálták – szerint a megfelelő mennyiségű folsav csökkenti az idő előtti vetélés veszélyét.
A magas minőségű fehérjék fontosak a termékenység szempontjából
Egy tanulmány szerint a meddőségi problémával küzdő párok esetében, a magas fehérje és az alacsony szénhidrát tartalmú étkezés növeli a teherbeesés valószínűségét. Ha az étkezés 25 %-nál több fehérjét és 40 %-nál kevesebb szénhidrátot tartalmaz nő a petesejtek minősége és duplájára emelkedik a terhességek száma lombik baba programban részt vevő párokat vizsgálva, állítja a kutatás.A vegán étend nem tartalmaz állati fehérjéket, számukra a bab, a hüvelyesek a legjobb fehérjeforrások, amelyek vasban és más esszenciális tápanyagokban is gazdagok. Mégis érdemes szakember véleményét, dietetikus tanácsát kikérni, hogy mindenképpen megfelelő mennyiségű és minőségű legyen a fehérjebevitel a magzat egészsége érdekében.


Omega-3 zsírsavak
A szervezet nem képes előállítani, viszont a terhesség alatt különösen fontos a magzat, a magzat agyának fejlődése szempontjából. Fontos beiktatni az étkezésbe vagy pótolni már a terhesség előtt, mert a hormonháztartásban fontos szerepe van. Omega-3 források, a chia mag, a kendermag és a halak például. Naponta 1-2 gramm Omega-3 zsírsavbevitel javasolt, ami kb. 2 evőkanál diónak, kender- vagy chia magnak felel meg. Joghurtba, salátába keverve vagy szárított gyümölccsel nagyon finom.
Tejtermékek

A tejtermékek nélkülözhetetlenek a szervezet felkészítésében, mert nagyobb kalcium és fehérjebevitelre van szükség várandósság idején.
Gyümölcsök és zöldségek
Ha az étkezésed zöldségekben és gyümölcsökben szegény, próbáld meg szervezetedet lassan hozzászoktatni. Minden étkezéshez fogyassz valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt. Jól jársz, ha természetes napi rutinná válik fogyasztásuk. Biztos lehetsz abban, hogy jó úton jársz szervezeted felkészítésében a terhességre és nem fog nehezedre esni még többet enni belőlük, amikor már várandós leszel. A zöldségek és gyümölcsök számos olyan tápanyagot és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segítenek csökkenteni a szervezet gyulladásos folyamatainak kialakulását.
