Gyakran ismételt kérdések

Fontos: a kérdések összeállításban olvasóink voltak segítségünkre.
A válaszok szakmai anyagokra támaszkodnak, de nem helyettesítik a szakorvos javaslatait.  A cikkek tájékoztató jellegűek, ha bármilyen egészségügyi problémád van, szakorvostól kérj segítséget.

Ovuláció - Peteérés

Mi a különbség az ovuláció, a peteérés és a tüszőrepedés között?
A peteérés hosszabb folyamat, idő kell, hogy megérjen a pete. Egy-egy tüsző akár több centis is lehet, mielőtt megreped, de nem minden peteérésből lesz végül tüszőrepedés. A tüszőrepedést, azaz az ovulációt, az LH hormon (Luteinizáló hormon) megemelkedett mennyisége váltja ki, általában a ciklus 14. napja körül. A tüszőből kiszabadul a pete és belép a petevezetékbe, majd ott várakozik az érkező hímivarsejtekre. A megtermékenyülésre 24 órája van, utána elhal. Előfordulhat, hogy egy korábbi közösülésből már vannak ott hímivarsejtek (a hímivarsejtek több napig is életben maradnak), ebben az esetben megtermékenyülhet a petesejt. A megtermékenyített petesejt kb. 5 nap múlva érkezik a méhbe, a beágyazódás 10-12 nappal a fogantatás után fejeződik be, ekkor már teszttel is kimutatható a terhesség.
Hogyan tudom kiszámítani az ovuláció idejét
A peteérés ideje összetett, ehhez ismerned kell a havi ciklusodat. Az ovuláció nem illeszkedik a naptárhoz, sőt néha soron kívül is bekövetkezik. Az ovuláció a menstruáció kezdete előtt 14 nappal történik, tehát nem utána, ahogyan sokan gondolják.  Ha ciklus nem teljesen rendszeres, nem lehet pontosan megjósolni a peteérés időpontját. Például, ha valakinek rendszeresen 30 napos ciklusai vannak, a peteérésnek az utolsó menstruáció kezdetétől számított 16. napon kell bekövetkeznie. Ha ciklusok hossza változó pontosabban meghatározható az ovuláció ideje a test egyéb jeleit figyelve, a testhőmérőzés módszerével vagy ovulációs teszt segítségével.
Milyen testi jelei vannak az ovulációnak?
Az ovuláció jelei:
 • A hüvelyváladék mennyisége emelkedik, ezt minden nő tapasztalja.  A menstruáció után a hüvelyváladék ragacsos, vagy nincs. A ciklus körülbelül 8-11. napján krémes állagúvá válik, majd az ovuláció előtti napokban, síkos, nyújtható, tojásfehérjére emlékeztető a váladék. A termékeny időszak elmúltával mennyisége csökken, vízszerűvé válik vagy teljesen eltűnik.
 • Sok nő számol be arról, hogy ebben az időszakban kívánatosabbnak érzi magát, szexuális vágya fokozódik.
 • Középfájdalom – ezt nem mindenki érzékeli. A középidős fájdalmat a megemelkedett LH szintű napon, még a tüszőrepedés előtt lehet érezni, a ciklus során egy alkalommal 1-2 napig. Ha ennél gyakrabban jelentkezik fájdalom, annak más oka lehet.
 • Az ovuláció közeledtével a méhnyak állapota is változik. Kissé megváltozik a formája és a tapintása is, hogy a spermiumok könnyebben a méhbe juthassanak.  Ezt önvizsgálattal lehet ellenőrizni. (Alapos kézmosás után egy vagy két ujjal nyúlj fel a hüvelyedbe és tapintsd ki a méhnyakat. A peteérés időszakában lágyabb, enyhébb tapintású, a terméketlen időszakban kemény és zárt).
 • A testhőmérséklet ingadozása. A megbízható eredményhez érdemes három hónapon keresztül minden reggel mérni a testhőmérsékletet és lejegyezni. Ovuláció előtt hirtelen esik a testhőmérséklet, 24-48 órával utána pedig emelkedni kezd.  A ciklus második felében néhány tized fokkal magasabb a testhőmérséklet, amely – amennyiben nem történt megtermékenyülés – a menstruáció előtt vagy annak első napján ismét visszaesik. (A hőmérőzést mindig reggel, közvetlenül ébredés után, még az ágyban fekve végezd!).
Az ovulációs tesztek megbízhatóak?
Nagyon egyszerű a használatuk, de a pontos eredményhez a vélhetően termékeny napokon kell kísérletezni. Hátrányuk, hogy kizárólag az ovuláció bekövetkeztét mutatják, pedig közvetlenül a peteérés előtt is termékeny lehet az együttlét.
Az ovuláció mindig a ciklus 14. napján történik?
Nem, ez csak hiedelem. Nem minden nőnek 28 napos a ciklusa. A 28 napos ciklussal élő nők peteérése általában a 11-21. nap közé esik. Bizonyos életmódbeli tényezők, káros szokások akár peteérési zavarokat is előidézhetnek, ezért aki babát szeretne, igyekezzen mielőbb megszabadulni a plusz kilóktól, a helytelen életmódtól, a káros szenvedélyétől.  A megfelelő életvitel, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a fizikai aktivitás  segítségével gyakran a termékenység is visszanyerhető, ráadásul minden további beavatkozás nélkül. Érdemes megpróbálni!Életmód terhesség előtt
Minden havi ciklusban csak egy petesejt érik meg?
Néha előfordul, hogy több petesejt érik meg egyszerre, hogy legalább egy petesejt rendelkezésre álljon a megtermékenyüléshez.

Felkészülés a terhességre

Mennyire számít a kor?
A fogamzóképesség a korral csökken.  A termékenység csúcsa a nők húszas éveire esik, 30-35 éves kor között 15-20 %-kal csökken. Ez nem jelent nagy csökkenést, csak annyit, hogy néhány hónappal tovább kell próbálkozni, hogy létrejöjjön a fogamzás. 35 éves kor felett azonban egyre nehezebbé válik a megtermékenyülés, több veszéllyel kell szembenézni.  Azoknál, akik ebben a korban vállalkoznak az első gyermekre, megnő a Down szindróma veszélye, sokkal nagyobb figyelemmel kell kísérni a várandósságot. Az idősebb korban vállalt terhesség során nagyobb a kockázata a terhességi toxémiának (preeclampsia) és a terhességi cukorbetegségnek.  Érdekesség, hogy nő az ikerterhességek lehetősége is 35 és 39 éves kor között. OVANT a terhességre készülő hölgyeknek
Ha megfelelő étrendet követek növelhetem a teherbeesés lehetőségét?
Igen, ha elhatároztad, hogy gyermeket szeretnél mindenképpen érdemes kevesebb teát, kávét egyéb koffeintartalmú üdítőket, italokat fogyasztani és persze tartsd távol magad a cigarettától és az alkoholtól. Mennyit is mit egyek?
Milyen gyakran érdemes szeretkezni a sikeres megtermékenyülés érdekében?
A sikeres megtermékenyülés nem a szeretkezés mennyiségétől függ, hanem az időzítéstől. Ha jó az időzítés, akár már az első alkalommal megtörténhet. A másik nagyon fontos dolog, a spermiumszám. Azok a párok, ahol a férfinek magas vagy normál a spermiumszáma, tulajdonképpen mindennap szeretkezhetnek a fogamzóképes időszakban.  A fogamzóképes időszak általában az első menstruációs napot követő 14. nap. Az egyik gyakori módszer a megtermékenyítés ideális időszakának felméréséhez, a menstruációk közti időszak napjainak pontos számlálása. Tudd, hogy mikor jön meg legközelebb a menstruációd és attól visszafelé számolj 12-16 napot! Ezeken a napokon a legvalószínűbb a peteérés. Normális esetben a nőknek 28-naponta van ciklusuk, tehát a 14. nap a legjobb teherbeesés szempontjából. A napszámlálós módszerhez pontosan tudnod kell, mikor várható a legközelebbi ciklusod, ez pedig feltételezi, hogy rendszeresen, kiszámíthatóan jöjjön.Tehát a fogamzás lehetőségét növeled, ha a 8. és a 18. nap között rendszeresen szeretkeztek. Azonban, ha a párodnak alacsony a spermiumszáma, inkább javasolt minden második napon szeretkezni.
A forró zuhany befolyással van a spermiumszámra?
A forró zuhany nincs, de semmiképpen nem javasoljuk, a forróvizes kádfürdést, amely 10 percnél tovább tart. Ne feledd, a forróvizes fürdő három hónapra visszaveti a megtermékenyítésre alkalmas spermiumok számát. 10-11 hét szükséges, hogy ismét életerős spermiumok jöjjenek létre. Kerülnie kell a szaunát, a gőzfürdőt. A heréket hűvösen kell tartani, kerülni kell a szoros alsónadrágot és felsőruházatot. Érdemes a kerékpározást is szüneteltetni a próbálkozás néhány hónapjára.
Melyik a legjobb szeretkezési pozíció a megtermékenyüléshez?
Érdemes elkerülni azt a pozíciót, amikor a nő van felül, mert ez a helyzet kicsi esélyt ad a spermiumok számára, hogy elérjék a méhet. A közösülés alatt, vagy azonnal utána érdemes egy párnát helyezni a csípő alá, hogy könnyebb legyen a spermium útja a méhhez.
Miért fontos a folsav szedése a terhesség előtt?
A folsav vagy más néven a folát, egy B-vitamin (B9), amely a legtöbb zöld levelű zöldségben, mint például a kelkáposztában, a spenótban, de a narancsban is megtalálható. A kutatások azt mutatják, hogy azoknál a hölgyeknél, akik a terhességre készülve és a korai terhesség alatt naponta 400 mikrogramm folsavat fogyasztanak, 70 %-kal csökken az velőcsőzáródási problémák rizikója. A leggyakoribb velőcsőzáródási probléma a nyitott gerinc (spina bifida), amely a terhesség első 28 napjában alakul ki, ezért fontos már a terhességre készülve a folsav megfelelő bevitele. Sőt, mivel csak a terhességek 50 %-a tervezett, minden nőnek fontos, nem csak a terhességre tudatosan készülő hölgyeknek a folsav pótlása.
Mennyi folsavat szedjek?
A terhességre készülve 400-600 mikrogramm folsav napi bevitele szükséges.

Meddőségről

Mikor beszélünk meddőségről?
Meddőségről beszélünk, ha a pár 12 hónapja próbálkozik, de nem jön létre terhesség vagy ha a pár nő tagja fogamzóképes, de többször elvetélt.
Gyakori probléma a meddőség?
Magyarországon 20%-os a meddőségi arány, ez körülbelül 200 000 párt érint.
A meddőség csak nőket érintő probléma?
A meddő párok kb. 40 %-ánál a nő a felelős a gyermektelenségért, kb. 60%-ában a férfiak. Ezen belül az esetek 20-25 %-ában mindkét félnél előfordul valamilyen probléma. 10-15%-ra tehető azon párok aránya, akiknél nem lehet megállapítani a meddőség okát.
Mi a meddőség leggyakoribb oka férfiak esetében?
 1. Spermiumszám probléma – túl kevés spermium van (min. 20millió/mL ondó) vagy teljesen hiányzik.
 2. Spermiumok mozgékonyságával van gond (min. 50%-uknak kell normál mozgékonyságúnak lennie).
 3. Normálistól eltérő alakú spermiumok (a normál morfológiájúak aránya min. 30%).
Bővebben: www.ferfimeddoseg.hu
Mi növeli a férfi meddőség kockázatát?
A spermiumok mennyisége és minősége összefüggésben van a férfiak egészségével és életvitelével. Néhány dolog, ami biztosan csökkenti a spermiumok mennyiségét és minőségét:
 • alkohol
 • drogok
 • dohányzás
 • környezeti ártalmak
 • egészségügyi problémák
 • gyógyszerek
 • sugárkezelés vagy kemoterápia
 • életmód, étrend
 • életkor
Egészséges spermiumokat szeretnék, mit tegyek?
Mi a meddőség oka nők esetében?
A legtöbb esetben a peteérés akadályozott. Peteérés nélkül nem jöhet létre megtermékenyítés. A rendszertelen menstruáció vagy a menstruáció hiánya utalhat erre.A női meddőség leggyakoribb okai:
 • Petevezeték elzáródás – kismedencei gyulladás, endometriózis, műtét vagy méhen kívüli terhesség következtében.
 • Fizikális problémák a méhvel – hátrahajló vagy előreeső méh.
 • Méhdaganat
Mi növeli a női meddőség kockázatát?
Számos probléma okozhat meddőséget, néhány ezek közül:
 • életkor
 • stressz
 • tápanyagszegény étkezés
 • súlyproblémák – túlsúly vagy túlzott soványság
 • dohányzás
 • alkohol
 • megterhelő testedzés
 • szexuális úton terjedő betegségek
 • egészségügyi problémák, amelyek hormonális változásokat okoznak.
Hogyan készítsem fel szervezetemet a terhességre?
Hogyan befolyásolja az életkor a fogamzóképességet?
Egyre több nő halasztja a harmincas-negyvenes éveire a gyermekvállalást.  A meddőségi problémával küzdő párok egyharmada 35 év feletti.  A  következő okok miatt nő a meddőség kockázata 35 éves kor felett:
 • Csökken a megtermékenyítésre alkalmas peték száma, kevésbé egészséges peték kerülnek ki a petefészekből.
 • A korral összefüggő egészségügyi problémák csökkentik a termékenységet.
 • Nő a vetélés kockázata
Mennyi idő után érdemes felkeresni a meddőséggel foglalkozó szakorvost?
Egészséges nők esetében 30 év alatt nincs ok aggodalomra, ha egy éven belül nem jön létre a terhesség. Egy év után érdemes a párnak együtt felkeresni a szakembert. 30 éves kor felett 6 hónapos próbálkozás után minél hamarabb forduljunk orvoshoz, mert  évről évre csökken a megtermékenyülés esélye.
Milyen esetekben kell sürgősen orvoshoz fordulni?
Néhány egészségügyi probléma csökkenti a termékenységet.  Azonnal orvoshoz kell fordulni a következő problémák esetén:
 • rendszertelen menstruáció vagy annak hiánya
 • nagyon fájdalmas menstruáció
 • endometriózis – az endometriózisban a méhet bélelő szövettípus (endometrium) a méhen kívül, leggyakrabban a petevezetékben, a petefészek falában vagy a kismedencét bélelő szövetekben ágyazódik be.
 • kismedencei gyulladás
 • vetélés egynél többször
Ezekben az esetekben nem számít a kor, minél hamarabb orvoshoz kell fordulni, ha gyermeket szeretnél.
Milyen vizsgálatokat végez az orvos megtermékenyülési probléma esetén?
Először megpróbálja kideríteni az okát. Megnézi, hogy vannak-e szervi elváltozások, felméri az egészségi állapotot és a szexuális szokásokat. Ha nem talál  problémát további vizsgálatok szükségesek. A meddőség okának kiderítése hosszú, összetett folyamat. Ez akár hónapokat is igénybe vehet. Nem szabad elkeseredni, ha nem derül ki rögtön az ok. A férfiak esetében először megvizsgálják fennáll-e spermium probléma (megnézik a mennyiségét, mozgékonyságát, alakját), ha szükséges a férfi hormon szintjét is ellenőrzik.Nők esetében az első lépés kideríteni, hogy minden hónapban létrejön-e a peteérés. Létezik néhány módszer, amellyel a nők követni tudják a peteérés folyamatát otthonA peteérés jeleiHa a peteéréssel minden rendben van, további vizsgálatok szükségesek. HSG (Hiszteroszalpingográfia): a méh és a petevezeték röntgenvizsgálata kontrasztanyaggal. A vizsgálattal megállapítható, hogy átjárható-e a petevezeték vagy valami blokkolja a pete útját.Laporoszkópia: A vizsgálat során a sebész apró bemetszést végez a has alsó részén, ahol bevezeti a laporoszkópot a hasüregbe. Így a készülék segítségével ellenőrizni tudja a méh, a petevezeték és a petefészek állapotát.
Milyen kezelési lehetőségei vannak a meddőségnek?
A meddőség kezelhető gyógyszerrel, sebészeti úton, mesterséges megtermékenyítéssel, vagy asszisztált reprodukciós technikákkal (ART). Számos esetben a kezelés kombinált. A meddőséggel kezelt párok kétharmadának születik gyermeke.  A javasolt kezelés függ:
 • a vizsgálatok eredményétől
 • hány hónapja próbálkoznak a megtermékenyüléssel
 • a pár korától és egészségi állapotától

A meddőség leggyakoribb kezelési módjai:

 • Szexuális problémák esetén: ha a férfinek merevedési problémái vannak vagy korai magömlése, segíthet a viselkedés terápia vagy gyógyszerek.
 • Spermiumszám probléma esetén segíthet a műtéti beavatkozás. Ilyenkor a herékből vagy a mellékherékből mikrosebészeti úton nyerik ki a spermiumokat, amelyek tenyésztése után felhasználhatóvá válhatnak a mesterséges megtermékenyítésre
FERULANT  – alacsony a spermiumszám esetén
 • Antibiotikumos kezelés, ha valamilyen fertőzés miatt akadályozott a spermium termelődése.
 • Ondóbevitel (IUI – intrauterin inszemináció): az inszemináció során mesterségesen juttatják az ondót a méhnyakba, vagy a méhüregbe, majd ezt követően a petesejt a női szervezeten belül a szokásos módon megtermékenyül.
 • Lombikbébi eljárás – In Vitro Fertilizáció-Embrió Transzfer (IVF-ET): Ebben az esetben a szervezeten kívül történik a petesejt megtermékenyítése. Ez a kezelési mód bonyolult, időigényes és nem kockázatmentes, ezért csak végső megoldásként szokták alkalmazni
Milyen kezelést szoktak alkalmazni női meddőség esetén?
 • Clomiphen citrát: polycisztás ovárium szindróma vagy más peteérési zavarban szenvedő nők esetében szokták alkalmazni.
 • Humán menopauzális gonadotropin (hmCG): ovuláció hiánya esetén a szervezetbe injekciózzák, közvetlenül a petefészket stimulálja.
 • Follikulus stimuláló hormon (FSH): a petefészket stimulálva hozzájárul a petesejtek éréséhez.
 • Humán choriogonadotropin hormon (hCG):  a Clomiphennel, a Humán menopauzális gonadotropinnal és a FSH-val kombinációban stimulálja a petefészket és a tüszőket peteérésre készteti.
 • Metformin: az ovuláció elősegítésére használják, gyógyszer, szájon át bevehető. Akkor alkalmazzák, ha a meddőség hátterében az inzulin rezisztenciát tartják  fő oknak.
 • Bromocriptin: ha a magas prolaktin szint miatt szabálytalan a menstruációs ciklus.
OVANT – terhességre felkészülés természetesen
Mit jelent az asszisztált reproduktív technika (ART)?
A mesterséges megtermékenyítési eljárások olyan orvosi beavatkozások, amelyek során mesterséges úton, külső beavatkozások, technikák alkalmazásával teszik lehetővé, hogy a terhesség létrejöjjön. A mesterséges megtermékenyítési, más néven asszisztált reprodukciós technikák (ART) alkalmazása során közösülés nélkül, külső segítséggel valósul meg a petesejt megtermékenyítése.

Mennyire sikeres a mesterséges megtermékenyítés?

  • 35 éves kor alatti hölgyek esetében 37.3%
  • 35-37 év között: 30.2%
  • 37-40 éves kor között: 20.2%
 
 • 41-42 éves korban: 11.0%
  
Babacsalogató